Pohdintatehtävä
Alla on viisi case-esimerkkiä. Valitse niistä yksi ja mieti, miten ratkaisisit tilanteen siten, että viestisi saavuttaisi vähintään kahta viestintäkanavaa käyttäen kaikki vastaanottajat mahdollisimman kattavasti ja ajoissa. Pohdi viestintätilannetta ja eri viestintäkanavia monipuolisesti kaikkien osapuolien näkökulmasta. Mieti myös, mikä saattaa mennä vikaan, ja vaatiiko tilanne jälkihoitoa eli viestintää vielä jälkikäteen. Miten reagoit, jos saat ratkaisustasi palautetta epäonnistuneesta viestinnästä?
Case 1: (opettaja / opiskelijat)
Tila, jossa oppitunti pidetään, vaihtuu sinusta riippumattomista syistä noin viisi minuuttia ennen kuin sinun pitäisi aloittaa siellä luentosi. Sinulla on paljon havaintomateriaalia, jota sinun pitää alkaa välittömästi siirtää ja kantaa toiseen luokkatilaan rakennuksen toisessa kerroksessa. Tähän tulee kulumaan aikaa ainakin 20 minuuttia. Opiskelijoista osa on jo paikalla, ja tilanne aiheuttaa nurinaa.
Case 2: (vierailijaluennoitsija / opettaja / opiskelijat / turvallisuusvastaava)
Olet saanut ulkopuolisen luennoitsijan toiselta paikkakunnalta, alan gurun, pitämään kahden tunnin vierailijaluennon maksulliseen koulutukseen. Opiskelijoiden joukossa on yksi sähköpyörätuolin käyttäjä. Luennon alusta 15 minuutin päästä palohälyttimet alkavat soida, joten kaikkien pitää siirtyä ulos, mutta hissiä ei saa käyttää. Et ole itse tuona hetkenä luokassa, etkä ole varma siitä, tietääkö vierailija, miten pitää toimia. Sinun pitäisi myös nopeasti selvittää, mikä on oikea tapa toimia sähköpyörätuolin käyttäjän kanssa. Myöhemmin selviää, että palohälytys oli aiheeton, mutta luennosta kului aikaa 45 minuuttia ja opiskelijat haluavat saada korvauksen menetetystä ajasta, koska luennoitsijan aikatauluun ja koulutuksen budjettiin ei sovi enää toinen luentokerta.
Case 3: (opiskelija / muut opiskelijat / opettaja)
Havaitset (opiskelijana) tenttitilaisuudessa, että edessäsi istuva opiskelija vilkuilee säännöllisesti sylissään piilossa olevaa matkapuhelinta, jonka käyttö ja esillä pito tenttiä tehdessä on kielletty. Haluat, että asiaan puututaan oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden nimissä, mutta et halua leimautua "kantelupukiksi".
Case 4: (opiskelija / työryhmä / muut opiskelijat / opettaja)
Opintojakson ryhmätyössä yksi ryhmän jäsen osoittautuu vapaamatkustajaksi. Hän käy tapaamisissa harvakseltaan, eikä ole koskaan osoittanut tehneensä mitään ryhmätyön eteen. Kyseinen henkilö on yhden ryhmän jäsenen sukulainen. Muut ryhmän jäsenet eivät ole mitenkään osoittaneet, että hänen vähäinen panoksensa kiusaisi ketään muuta. Sinua tämä vaivaa, koska sinulle on tärkeää saada ryhmätyöstä hyvä arvosana, mutta et halua itsellesi vihamiehiäkään.
Case 5: (koulutuspäällikkö / -johtaja, opettaja, opiskelijat)
Olet koulutuksen johtohenkilöstöä, ja kuulet opiskelijoilta palautetta, että yksi parhaista opettajistasi puhuu luennoilla kyseenalaiseen sävyyn ihmisten seksuaalisista suuntautumisista. Jotkut opiskelijat ovat pahoittaneet mielensä ja harkitsevat jatkotoimia. Hyvät opettajat ovat "kiven alla", ja tiedät, että tämä opettaja pahoittaa mielensä, kun otat hänet puhutteluun. Sinun tulee kuitenkin ajatella laajasti koko koulutuksen mainetta pohtiessasi viestintäkeinoja, -kanavia ja -tilanteita konfliktin selvittämiseksi.