• Yleinen


  RETU-hanke
  ELY-keskus
  Euroopan sosiaalirahasto Vipuvoimaa EU:lta  Ammatillisen opettajan työpäivä oppilaitoksessa on hyvässä vauhdissa. Eteesi astelee nuori ja hänen takaansa koulutuspäällikkö huikkaa: 
  "Tää Caro aloittaa opinnot alallasi ja katsottiin, että hänet sijoitetaan ryhmääsi. Opon mukaan hänellä on jotakin opintoja jo tehtynä.  Nyt en muista ulkoa, mitä ne oli. Katotteko HOKSin kuntoon ja opinnot alkuun." Caro jää seisomaan ovensuuhun. Mitä opettaja voi tehdä?


  Ammatillinen opettaja uraohjaajana opiskelumateriaalista saat tietoa, valmiuksia ja työkaluja ohjata opiskelijoita koko opintopolun ajan kohti hänelle merkityksellistä tulevaisuutta. Pääset pohtimaan ohjauksen teemoja kuvitteellisen opiskelijan Caron kanssa.  Voit seurata Caron opintojen etenemistä ja opettajalle tarkoitettuja keskeisiä ohjeita seuraamalla kuvan alapuolella valikoista (kohdat 1-6) aukeavaa Caron tarinaa. Tarinan jokaiseen kohtaan on Resilienssi- ja tulevaisuususko -hankkeessa (RETU) tuotettu tai linkitetty muualla tehtyä materiaalia ammatillisen opettajan uraohjauksen tueksi. 

  Hankkeessa tuotettu materiaali on koottu 
   • Työkalupakkiin ja 
   • materiaaliin soveltuvia Oppimistehtäviä voit hyödyntää osana osaamisen kehittämistä. 
  Muistahan, että jokaisen opiskelijan opinpolku on yksilöllinen, joka vaatii pedagogista osaamista ja soveltamista.

  Opiskelija harjoittelemassa. Kuva: Somepedia-hanke

  • 3. Valintoja opintopolulla

   Lukukausi on jo pitkällä. Caron opinnot ovat edenneet ja opintoihin liittyvät valinnat ovat edessä. Caro voi valita ammatillisista sisällöistä eri vaihtoehtoja ja ensimmäinen koulutussopimuksen mukainen jakso työpaikalla on tulossa. Caroa arveluttaa mihin mennä ja pärjääkö hän. Hyödynnä oheista materiaalia: 

   • Miten ohjataan? -video, kesto 6:37. Miten jutustelusta muodostuu toimiva HOKS-keskustelu tai ohjauskeskustelu. Tarkastelussa on ohjauskeskustelun rakenne ja tavoitteellisuus, joka erottaa ohjauksen jutustelusta, sekä suunnitelma, miten pienin askelin päästään eteenpäin. Linkki tekstitettyyn videoon 
   • Valintoja ja ratkaisuntekokykyä tukevia harjoitteita. 

   2. Opintoihin tavoitteita4. Työpaikalla tapahtuva oppiminen