• Yleinen


  RETU-hanke
  ELY-keskus
  Euroopan sosiaalirahasto Vipuvoimaa EU:lta  Ammatillisen opettajan työpäivä oppilaitoksessa on hyvässä vauhdissa. Eteesi astelee nuori ja hänen takaansa koulutuspäällikkö huikkaa: 
  "Tää Caro aloittaa opinnot alallasi ja katsottiin, että hänet sijoitetaan ryhmääsi. Opon mukaan hänellä on jotakin opintoja jo tehtynä.  Nyt en muista ulkoa, mitä ne oli. Katotteko HOKSin kuntoon ja opinnot alkuun." Caro jää seisomaan ovensuuhun. Mitä opettaja voi tehdä?


  Ammatillinen opettaja uraohjaajana opiskelumateriaalista saat tietoa, valmiuksia ja työkaluja ohjata opiskelijoita koko opintopolun ajan kohti hänelle merkityksellistä tulevaisuutta. Pääset pohtimaan ohjauksen teemoja kuvitteellisen opiskelijan Caron kanssa.  Voit seurata Caron opintojen etenemistä ja opettajalle tarkoitettuja keskeisiä ohjeita seuraamalla kuvan alapuolella valikoista (kohdat 1-6) aukeavaa Caron tarinaa. Tarinan jokaiseen kohtaan on Resilienssi- ja tulevaisuususko -hankkeessa (RETU) tuotettu tai linkitetty muualla tehtyä materiaalia ammatillisen opettajan uraohjauksen tueksi. 

  Hankkeessa tuotettu materiaali on koottu 
   • Työkalupakkiin ja 
   • materiaaliin soveltuvia Oppimistehtäviä voit hyödyntää osana osaamisen kehittämistä. 
  Muistahan, että jokaisen opiskelijan opinpolku on yksilöllinen, joka vaatii pedagogista osaamista ja soveltamista.

  Opiskelija harjoittelemassa. Kuva: Somepedia-hanke

  • 4. Työpaikalla tapahtuva oppiminen

   Carolle löytyi sopiva työpaikka, jossa hän voi oppia valitsemaansa tutkinnon osaa. Se on Caron kotipaikkakunnalla 85 km:n päässä. Caron työpaikalle on sen verran pitkä matka, että ohjaus tapahtuu etänä. Alku menee hyvin, mutta sitten selviää, että Caro ei viihdy. "Huono idea, luulin ihan toisenlaiseksi paikaksi. Tuntuu vaikealta ja tylsältä. Muutaman kerran olen tullut myöhässä, mutta kotona asumisessa on se etu, että on tullut lähdettyä. Voikohan tehtyjä valintoja muuttaa? Mikä olisi parempi valinta?" 
   Hyödynnä oheista materiaalia: 

   Työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaus:


   3. Valintoja opintopolulla5. Tarkistetaan HOKS