• Yleinen


  RETU-hanke
  ELY-keskus
  Euroopan sosiaalirahasto Vipuvoimaa EU:lta  Ammatillisen opettajan työpäivä oppilaitoksessa on hyvässä vauhdissa. Eteesi astelee nuori ja hänen takaansa koulutuspäällikkö huikkaa: 
  "Tää Caro aloittaa opinnot alallasi ja katsottiin, että hänet sijoitetaan ryhmääsi. Opon mukaan hänellä on jotakin opintoja jo tehtynä.  Nyt en muista ulkoa, mitä ne oli. Katotteko HOKSin kuntoon ja opinnot alkuun." Caro jää seisomaan ovensuuhun. Mitä opettaja voi tehdä?


  Ammatillinen opettaja uraohjaajana opiskelumateriaalista saat tietoa, valmiuksia ja työkaluja ohjata opiskelijoita koko opintopolun ajan kohti hänelle merkityksellistä tulevaisuutta. Pääset pohtimaan ohjauksen teemoja kuvitteellisen opiskelijan Caron kanssa.  Voit seurata Caron opintojen etenemistä ja opettajalle tarkoitettuja keskeisiä ohjeita seuraamalla kuvan alapuolella valikoista (kohdat 1-6) aukeavaa Caron tarinaa. Tarinan jokaiseen kohtaan on Resilienssi- ja tulevaisuususko -hankkeessa (RETU) tuotettu tai linkitetty muualla tehtyä materiaalia ammatillisen opettajan uraohjauksen tueksi. 

  Hankkeessa tuotettu materiaali on koottu 
   • Työkalupakkiin ja 
   • materiaaliin soveltuvia Oppimistehtäviä voit hyödyntää osana osaamisen kehittämistä. 
  Muistahan, että jokaisen opiskelijan opinpolku on yksilöllinen, joka vaatii pedagogista osaamista ja soveltamista.

  Opiskelija harjoittelemassa. Kuva: Somepedia-hanke

  • 5. Tarkistetaan HOKS

   Caron opinnot etenevät ja takana on ensimmäinen jakso työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Carolla jäi fiilis, että työharjoittelupaikka ei vastannut hänen ennakkokäsitystä. Seuraavan opintovuoden valinnat onnistuivat. Opettaja pohtii voiko HOKSia ja valintoja muuttaa, ja jos voi niin millä perusteella? Hyödynnä oheista materiaalia: 

   • HOKS-keskustelun tärkeimmät kysymykset (PDF, lehtiöpohja) 
   • Mitä on uraohjaus osana opettajan työtä? video. Tässä videossa mietitään hieman uraohjausta ja miten se näkyy opettajan työssä, sekä mitä ovat urataidot. Uraohjauksessa ja ohjauksessa on tavoite ja suunnitelma kohti tavoitetta, voiko niitä muuttaa kesken kaiken? Video, kesto 5:11. Linkki teksitettyyn videoon 

   4. Työpaikalla tapahtuva oppiminen6. Valmistumisen kynnyksellä