Erikoistilat

Tavanomaisten erikoistulojen sähköasennukset

5. Ulkotilat (SFS 6000-804:2012)

Ulkotiloissa sähkölaitteiden ja -asennusten kotelointiluokkavaatimukset vaihtelevat sen mukaan, kuinka alttiina ne ovat veden vaikutukselle. Lisäksi on otettava huomioon perussuojaus ja suojaus vierailta esineiltä. Perussuojauksen takia IP-luokan ensimmäinen numero pitää olla vähintään 2 ja
ulkotiloissa 3. Eri standardeissa annetaan tiukempia vaatimuksia.

Ulkopistorasiat (SFS 6000-417.2.3 ja 804.53)

Ulos asennettavat pistorasiat (In< 20 A) suojattava vikavirtasuojakytkimellä. Vaatimus koskee myös pistorasioita, joista voidaan olettaa syötettävän ulkona kädessä pidettäviä laitteita (esim. ulkovarastot tms).

Kiinteitä laitteita syöttäviä pistorasioita ei tarvitse suojata, jos pistorasia sijoitetaan kosketusetäisyyden ulkopuolelle tai lukittavaan koteloon (pistorasia varustetaan käyttörajoituskilvellä).

Pistorasiaa ei saa asentaa vaakatasoon tai kaltevan pinnan yläpinnalle (esim. maa, vesikatto). Pistorasian asennuskorkeus tulee olla sellainen, ettei se joudu talvella lumen alle.

Ulkovalaistusasennukset (SFS 6000-7-714)

Standardi SFS 6000-7-714 määrittelee rakennusten ulkopuolella sijaitsevien valaisimien ja niiden asennustarvikkeiden vaatimuksia.