Aika ennen sähkövaloa

Valonlähteitä ennen sähkövaloa

3. Kiinalaisten kaasuvalo koko maailman käyttöön

Nykytietämyksen perusteella kiinalaisten uskotaan olleen ensimmäisiä, jotka käyttivät maakaasua valaistukseen. Tämä tapahtui jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Kiinalaisten kaasuvalaistuksessa kaasu johdettiin suolakaivoksista valaisimille bambuputkia pitkin.

Euroopassa laajamittainen kaasuvalaistus näki päivänvalon 1800-luvun alkupuolella ja liittyi läheisesti kaupungistumiseen ja teollistumiseen. Ensimmäinen pysyvä kaasuvalaistus tehtiin Birminghamin teollisuuskeskukseen vuonna 1802 ja jo vuonna 1823 Lontoon katuvalaistuksessa oli käytössä 40 000 kaasulamppua. Kaasuvalaistuksella oli kuitenkin myös riskinsä ja on kerrottu, että esimerkiksi useita satoja teattereita paloi Euroopassa ja Yhdysvalloissa kaasuvalon huolimattoman käytön vuoksi.

Alkuperäisten kaasulamppujen valontuotto perustui pelkkään avoimeen kaasuliekkiin. Vuonna 1886 kehitettiin kuitenkin hehkuvaipalla varustettu kaasulamppu, joka kolminkertaisti kaasulampusta saatavan valovirran määrän. Hehkuvaipallisessa kaasulampussa puuvillakankainen huppu palaa ensimmäisellä polttokerralla muodostaen ohuen tuhkaverkon, joka kuumennettaessa tuottaa hehkusäteilyä. Vielä nykyäänkin käytössä olevat kaasulamput ovat näitä hehkuvaipalla varustettuja laitteita.