Sähkövalon aikakausi

Sähkövalon historiaa ja nykypäivää

3. Suomi, hehkulamppuvalaistuksen edelläkävijä

Vuoden 1881 Pariisin maailmannäyttely toi hehkulampun koko Euroopan tietoisuuteen. Aiempiin valaistustapoihin verrattuna hehkulampun ylivertaisia ominaisuuksia olivat helppohoitoisuus ja soveltuvuus kotikäyttöön.

Suomi oli edelläkävijämaita sähkövalon käyttöönotossa, sillä Tampereen Finlaysonin tehtaan kutomosalissa sytytettiin 15.3.1882 Euroopan ensimmäinen hehkulamppuvalaistus. Tähän vaikutti merkittävästi se, että Finlaysonin johtajan Wilhelm von Nottbeckin poika Carl von Nottbeck työskenteli 1870- ja 1880-lukujen vaihteessa Edisonin tehtaassa Yhdysvalloissa.  Dynamot ja lamput Finlaysonin tehtaan kutomosalin valaistusta varten tulivat Edisonin tehtaalta Tampereelle jo vuonna 1881 eli samaan aikaan kun keksijä esitteli hehkulamppuaan Pariisin maailmannäyttelyssä. Valaistuksen vaatimat asennustarvikkeet valmistettiin kaikki itse Finlaysonin tehtaan puusepänverstaassa, jossa syntyivät puusta niin lampunpitimet, asennuslistat kuin muutkin tarvittavat sähkötarvikkeet.

Hehkulamppujen valmistuksen Suomessa aloitti joulukuussa 1921 perustettu Suomen Sähkölampputehdas Oy, joka tunnetaan nykyisin paremmin Airam Oy:nä. Aluksi yhtiö vain korjasi vanhoja hehkulamppuja, mutta vuonna 1925 alkoi myös omien hehkulamppujen valmistus.