Sähkövalon aikakausi

Sähkövalon historiaa ja nykypäivää

5. Valonlähteiden nykytila

Valonlähteiden nykytila ja lähitulevaisuuden kehityssuunnat 

Tällä hetkellä, ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksien kiristyessä, eletään muutoksen aikaa. Yli sata vuotta käytössä olleita tekniikoita ollaan syrjäyttämässä ja tekniikoita kehittämässä. Kovin tarkasti ei tulevaisuutta voida ennustaa, mutta EU-direktiivien vuoksi ainakin tiettyjä suurempia muutoksia Euroopassa käytettyihin valonlähteisiin ja valaistukseen on lähitulevaisuudessa tulossa. EU-direktiivit määrittelevät esimerkiksi seuraavaa;

- hehkulamput ja halogeenilamput poistuvat käytöstä portaittain vuoteen 2017 mennessä. Ainoastaan erikoiskantaiset pienoisjännitteiset halogeenilamput saavat jäädä.
- muiden valonlähteiden ja valaisimien energiatehokkuus- ja ympäristövaatimukset tiukentuvat siten, että esimerkiksi nykyään katuvalaistuksessa yleisimmin käytetyt elohopeahöyrylamput poistuvat kokonaan käytöstä.

Hehkulampun korvaajaksi kehitetään ensisijaisesti pienoisloisteputkia eli energiansäästölamppuja, mutta muutaman vuoden sisällä LEDit tulevat melko varmasti syrjäyttämään myös energiansäästölamput.

Kevennyksenä ja keskustelun herättäjänä aiheeseen liittyvä uutinen (YLE 19.10.2010): http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/10/saksalainen_quotlampopalloquot_kiertaa_eun_hehkulamppukiellon_2069472.html