tiistai, 22 syyskuu 2020, 17:27
Sivusto: DIGMA-oppimisympäristö
Kurssi: 01. Seksuaalisuuden historiaa ja sanasto (Historia ja sanasto)
Sanasto: SEKSUAALITERVEYDEN PERUSKÄSITTEIDEN SANASTO
B

BI TAI BISEKSUAALI

Henkilö, jonka seksuaaliset, eroottiset tai romanttiset tunteet ja teot voivat suuntautua sekä miehiin, että naisiin tai eivät ole sukupuolisidonnaisia. Niiden merkitys voi vaihdella henkilöillä eri aikoina, eri tilanteissa ja sukupuolella voi olla oma merkityksensä. Läheskään kaikki näistä henkilöistä ei identifioidu biseksuaalisiksi. Asiakastyössä kannattaa kuunnella ja kysyä asiakkaan itsemäärittelyä.

BISEKSUULISUUS

Seksuaalisten, eroottisten tai romanttisten tunteiden ja tekojen suuntautuminen sekä miehiin että naisiin tai henkilöihin sukupuolesta riippumatta.

C

CUNNILINGUS

Naisen häpyhuulten, klitoriksen, emättimen aukon ja välilihan alueen hyväileminen ja kiihottaminen suulla tai kielellä.

D

DYSORGASMIA

Synonyymi orgasmivaikeudelle tai orgasmiongelmalle.

E

EHEYTYSTERAPIA TAI KORJAAVA TERAPIA

Nimitys eheytysterapia tulee psykoanalyytikko Joseph Nicolasin teoksesta Reparative therapy of male homosexuality. Siinä homoseksuaalit esitetään häiriintyneinä ja kykenemättöminä ihmissuhteisiin henkisen vammautumisensa vuoksi ja kerrotaan mahdollsiuudesta eheytyä homoseksuaalisuutta tuottavasta rikkinäisyydestä. Eheytysterapiaa ovat puoltaneet uskonnollispohjaiset yhteisöt, Suomessa Aslan ry. Yhdysvaltain psykologiyhdistys julkaisi vuonna 1997 kannanoton, jossa otettiin kriittisesti kantaa eheytysterapioihin ja muihin yrityksiin muuttaa seksuaalista suuntautumista.