torstai, 9 huhtikuu 2020, 23:09
Sivusto: DIGMA-oppimisympäristö
Kurssi: 01. Seksuaalisuuden historiaa ja sanasto (Historia ja sanasto)
Sanasto: SEKSUAALITERVEYDEN PERUSKÄSITTEIDEN SANASTO
A

AISTILLISUUS

Herkkyys kokea aistimuksia, niihin liittyvää mielihyvää ja nautintoa. käytetään myös adjektiivina aistimuksia herättävästä kohteesta.

AISTITIETOISUUS

Tietoisuus omista aistimuksista ja herkistyminen niiden herättämille tunteille.

AKTI

Käytetty yhdynnän synonyyminä.

ANAALISEKSI

Peräaukon ja sitä ympäröivän alueen hyväileminen käsin, suulla, kielellä tai esimerkiksi seksivälineillä ja peräsuoleen tai peräsuolessa tapahtuva yhdyntä.

ANAALIYHDYNTÄ

Kahden ihmisen vuorovaikutustilanteessa peräaukkoon tai peräaukossa peniksellä tai joissakin tilanteissa esimerkiksi jollakin seksuvälineellä tapahtuva penetraatio ja siihen useimmiten liittyvät koko vartalon rytmiset liikkeet.

ANALINGUS

Peräaukon ja sitä ympäröivän alueen hyväily ja kiihottaminen suulla tai kielellä.

ANDROGYNIA

Sekä maskuliinisina että feminiinisinä pidettyjen piirteiden ilmenenminen käyttäytymisessä, esiintymisessä, tunne-elämässä ja/tai ajattelussa. Androgynia voi olla myös osa sukupuoli-identiteettiä.

ANORGASMIA

Orgasmikyvyttömyys on kyvyttömyyttä saada orgasmi millään keinolla tai menetelmällä. Syyt voivat olla orgaanisia tai psyykkisiä.

ASEKSUAALISUUS

Seksuaalisuuden keskeisyydessä ja toteuttamisessa on suurta yksilökohtaista vaihtelua. Aseksuaalisuudella tarkoitetaan sitä, että ihmisillä on hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalisuuteen liittyviä ajatuksia, tunteita, reaktioita tai käyttäytymistä. Se voi olla synnynnäistä tai myöhemmin kehittynyttä.Joillekin se voi olla osa seksuaalista identiteettiä.

AUTOEROTIIKKA

Termillä voidaan kuvata spontaania eroottista viittymistä, joka tapahtuu myös ilman ulkoista ärsykettä. Siihen kuuluvat eroottiset ajatukset, aistimusten tunnistaminen ja niistä nauttiminen, seksuaaliset mielikuvat, fantasiat ja unet sekä yksin toteutetut mielihyvää tuottavat toiminnot. Autoerotiikasta voitaisiin käyttää myös termiä itseellinen erotiikka. Käsitettä on joskus käytetty myös itsetyydytyksen synonyyminä.