perjantai, 10 heinäkuu 2020, 10:06
Sivusto: DIGMA-oppimisympäristö
Kurssi: 01. Seksuaalisuuden historiaa ja sanasto (Historia ja sanasto)
Sanasto: SEKSUAALITERVEYDEN PERUSKÄSITTEIDEN SANASTO
O

Oksitosiini

Aivojen erittämä hormoni, joka saa naisella aikaan muun muassa nännien ja häpykielen erektion oja orgasiin liittyvät supistukset. Oksitosiinin erittyminen on edellytys naisen seksuaaliselle kiihottumiselle. Se on välttämätön myös synnytyksen käynnistymiselle ja maidon pumppautumiselle ulos imetettäessä. Oksitosiinia on nimitetty myös rakkaushormoniksi. Myös miehellä erittyy oksitosiinia, mutta vähemmän kuin naisella.

Oraalinen seksi

Sukupuolielinten hyväily ja kiihottaminen suulla.

Orgasmi

Tunteiden, aistimusten ja mielikuvien virittämä voimakas fyysinen, psyykkinen ja spirituaalinen mielihyväkokemuksen huippu, johon liittyy mm. fysiologisia (seksuaalinen reaktiosarja) ja hormonaalisia reaktioita. Orgasmi voi tapahtua unessa tai keskittymällä mielikuviin, muita kehonosia kuin sukupuolielimiä hyväilemällä, itsetyydytyksellä tai niin, että kumppani kiihottaa sukupuolielimiä (käsin, suulla tai seksivälineiden avulla) sekä emättimeen tai emättimessä tai peräsuoleen tai  peräsuolessa tapahtuvan yhdynnän aikana.

Orgasmikyvyttömyys

Kyvyttömyys saada orgasmi millään keinolla tai menetelmällä. Syyt voivat olla orgaanisia tai psyykkisiä.

Orgasmivaikeus

Eri tasoiset orgasmin saavuttamiseen, sen kestoon tai intensiteettiin liittyvät ongelmat. Syyt voivat olla orgaanisia tai psyykkisiä.