Ikääntyvän miehen seksuaalisuus

Miehen seksuaalisuudelle on keskeistä libido eli sukupuolinen halukkuus ja potenssi. Halukkuuteen kuuluu halu, vire, mielihyvä ja mielikuvat. Potenssi sisältää kyvyn erektioon, ekstragenitaaliset reaktiot ja ejakulaation.

Miehen sukuhormonitason laskiessa muutos tapahtuu pääasiassa seksuaalisessa halukkuudessa, vaikkakin vaikutusta on myös potenssiin.

Testosteronin laskun ensimmäisiä merkkejä ovat aamuerektioiden väheneminen ja poisjääminen. Testosteronin puute johtaa erektiohäiriöön psykogeenistä tietä (heikentynyt libido) ja siksi, että siittimen typpioksidisyntaasiaktiviteetin ylläpito on testosteronista riippuvainen.

Häiriöiden ilmetessä tulisi aina tutkia sydämen ja verisuonten kunto, joiden ongelmat voivat ensimmäisenä näkyä erektiohäiriöinä. Siittimen valtimoiden läpimitta on pieni (1-2 mm), verrattuna valtimoiden tyviosiin (3-4 mm), kaulavaltimoihin (5-7 mm) ja reisivaltimoihin (6-8 mm). Siksi siittimen verenkierto sietää huonommin valtimoiden anatomista tai toiminnallista  ahtautumista kuin valtimoiden suonittamat elimet, ja yleistynyt valtimotauti ilmenee ensimmäiseksi erektiohäiriönä. Erektiohäiriön on todettu ennustavan sepelvaltimotautia noin 3-5 vuoden kuluttua.

Miehen seksuaalisuuteen ikääntymisen mukanaan tuoma hormonitason lasku vaikuttaa hitaammin kuin naisella käynnistyen vasta 60 ikävuoden jälkeen. Yleensäkään miehen seksuaalisen reaktion muutokset eivät ole kovin dramaattisia, jos vain osaa suhtautua niihin oikein. Hormonitason laskun nopeus ja alkamisikä ovat yksilöllisiä. Mieshormonin eli testosteronin erittymisen muutoksista huolimatta eritys säilyy useimmiten riittävänä takaamaan seksuaalitoimintojen hormonaalisen perustan.

Ikääntyminen tuo mm. seuraavia muutoksia:

 • erektion saavuttaminen vaatii pidemmän ajan
 • erektiokulma laskee
 • erityisesti terskan herkkyys, vähenee
 • pidempi aika siemensyöksyn alkuun ja tunne siemensyöksyn alkamisesta heikkenee
 • siemensyöksyvaiheen kesto lyhenee
 • laukeaminen tapahtuu ilman ejakulaatiota
 • uuden erektion syntyminen vaatii pidemmän ajan = refraktaarinen aika pitenee.

Erektioon liittyvät häiriöt lisääntyvät miehillä jo paljon ennen ikääntymistä jopa joka kymmenes 50-vuotias mies kärsii merkittävästä erektiilisestä häiriöstä. Tämä tarkoittaa joka neljännen yhdynnän epäonnistumista. Tärkein syy vanhojen parien yhdyntöjen loppumiseen on miehen erektiokyvyttömyys, joskin erektiokyvyn säilyttäminen vaihtelee kovasti.

Muita seksuaalitoimintojen muutoksia ovat:

 • kiihotusvaiheen kesto pitenee kaksin- kolmikertaiseksi ja erektio saavutetaan hitaasti, mitkä vaatii voimakkaampaa mekaanista stimulaatiota
 • erektion voimakkuus saattaa vähentyä ja ”lerppa”-herkkyys kasvaa
 • erektion kesto pitenee ja ejakulaatioherkkyys vähenee jopa niin, että erektio voi tuntua jo tuskalliselta
 • ennenaikaisista siemensyöksyistä kärsineiden siemensyöksy tulee paremmin hallittavaksi
 • ejakulaatiovoima heikkenee, siemennesteen määrä vähenee ja esiejakulaationesteen määrä vähenee tai puuttuu kokonaan
 • palautumisvaiheessa erektio katoaa muutamassa sekunnissa, kun nuorilla miehillä se voi viedä jopa tunnin.

Lisää aiheesta: (ks. myös erillinen kirjallisuuslista)

Lukkarinen, O. 2006. Miehen seksuaaliongelmat. Teoksessa Apter ym. (toim.) Seksuaalisuus. Duodecim.

Syvänne M. 2010. Erektiohäiriö voi olla valtimotaudin varhainen varoitusmerkki. Suomen Sydänliitto ry. Saatavissa pdf-muodssa: http://www.miesinfo.fi/assets/Uploads/pdf/erektiohairio-valtimotaudin-varhainen-merkki.pdf (Linkki tarkistettu 1/2013)

Viimeksi muutettu: keskiviikko, 13 helmikuu 2013, 20:52