Itsetyydytys, masturbointi, itserakastelu...

Ikääntyvien seksuaalineuvonnassa- ja ohjauksessa on hyvä ottaa puheeksi myös itsetyydytys osana omaa seksuaalisuutta. Anu Parantainen on käsitellyt itsetyydytystä omassa artikkelissaan Väestöliiton kirjassa Kosketuksen kaipuu (2011). 

Itsetyydytys eli masturbaatio voi olla miellyttävä tapa kohdata oma seksuaalisuutensa sekä koskettaa ja nauttia omasta kehostaan. Itsetyydytyksessä ei ole mitään hävettävää tai väärää. Itsetyydytys on turvaseksiä. Itsetyydytyksen avulla voi saada oman nautinnollisen hetken, jolloin voi purkaa paineita, saada kosketusta ja rentoutua. Itsetyydytys on seksuaalinen nautinto, johon jokainen itse voi vaikuttaa. Sekä itsensä hyvänä pitäminen että arvostaminen ovat rikastuttavia voimavaroja elämässä. Melkein kaikki harrastavat jossain vaiheessa elämäänsä itsetyydytystä. Sekin on oma valinta, haluaako sitä vai ei.

Jos ei ole aiemmin harastanut itsetyydytystä, voi siihen opetella. Harjoittelun voi aloittaa katsomalla peilistä, miltä oma keho ja sukupuolielinten alue näyttää.

Jos on uudessa suhteessa ja seksuaalisen läheisyyden aloittaminen tuntuu vaikealta tai jopa pelottavalta, asiaa voi lähestyä ensin itsetyydytyksen avulla. Mitä paremmin tuntee oman kehonsa ja sen eri kohdat, sitä helpompaa on nauttia yhdessä myös kumppanin kanssa ja kertoa hänelle minkälaisesta kosketuksesta pitää.

Yksityiseen tapaamiseen itsensä kanssa voi varata aikaa ja aikaa ja nauttia täysin siemauksin omalla luvalla. Virittäytyminen voi tapahtua esimerkiksi mielikuvituksen tai eroottisten kirjojen, lehtien tai elokuvien avulla. Tanssiminen, kylpeminen tai vaikkapa suihkun kanssa kehon hyväileminen hyvän musiikin soidessa voivat antaa uusia ideoita oman mielihyvän löytämiseen. Ihon koskettelu, joko käsin tai seksinapuvälineillä on tutkimusretki omaan kehoon. Itsetyydytystä voi tehdä myös yhdessä kumppanin kanssa.

Lähde:

Leinonen A & Syrjälä J. (toim.) 2011. Kosketuksen kaipuu – kypsän iän seksuaalisuus. Väestöliitto.

Viimeksi muutettu: tiistai, 12 helmikuu 2013, 08:40