Seksin apuvälineet

Monet asiat vaikuttavat seksuaalisuuteen ja seksiin. Omasta seksuaalisuudesta huolehtiminen on tärkeää vaikka seksi syystä tai toisesta olisi jäänyt pois parisuhteesta tai parisuhdetta ei ole. Seksivälineet voivat olla tässä tilanteessa hyvä lisäapu. Seksivälineitä valittaessa on kuitenkin hyvä huomoida fyysinen toimintakyky ja sen mahdoliset rajoitteet.

Seksivälineitä on runsaasti ja tällä sivulla on mahdollista käsitellä vain joitakin tuotteita. Lisää tietoa erilaisista seksinapuvälinestä löydät esimerkiksi apteekeista ja apteekeissa myytävistä Amoa-apuvälineistä suoraan Internet-sivustolta http://www.amoa.info/fi/Tuotteet.html ja paikkakuntasi erotiikkaliikkeistä.

Erotiikkaliikeistä on saatavana eroottista musiikkia, kirjallisuutta sekä elokuvia. Eroottiset pelikortit ja lautapelit ovat hyvä tapa muistella sitä, mitä joskus on ollut tai mikä on jäänyt jo melkein unohduksiin. Koskaan ei ole myöhäistä opetella unohtunutta uudelleen.

Hierontaöljyjä ja liukuvoiteita löytyy hyvin monenlaisia. Hierontaöljyistä suurin osa sopii myös herkälle iholle, genitaalialueen limakalvoille. Ikääntyneet limakalvot ovat herkkiä, joten liukuvoiteiden ja hierontaöljyjen käyttö on erityisen suositeltavaa limakalvojen eheyden ylläpitämiseksi. Joissakin öljyissä saattaa olla myös verenkiertoa vilkastuttavia aineosia, joilla saattaa olla myönteistä vaikutusta kiihottumiseen ja erektioonkin.

Mekaanisista seksivälineistä tekopenis on monelle tuttu. Tekopenisten rinnalle ovat tulleet erilaiset dildot, jotka ovat sauvoja, mutta eivät muistuta penistä. Sekä tekopeniksessä, että dildoissa voi olla myös moottori, jonka värinä edesauttaa rentoutumista ja kiihottumista. Välineitä voi käyttää ennakkoluulottomasti koko keholla ja etsiä myös niiden avulla omia eroottisesti herkkiä alueita nautinnon saavuttamiseksi. Tekopeniksellä tai vastaavalla kokeilu ja harjoittelu voi olla tarpeellista gynekologisten leikkausten jälkeen tai jos viime yhdynnästä tai itsetyydytyksestä on kulunut jo aikaa. Liukuvoiteiden käyttö on syytä muistaa aina kun käytetään seksivälineitä.

Kiihottumiseen on saatavilla monenlaisia laitteita tekopenisten ja dildojen lisäksi. Kiihottajia voi käyttää yksin tai jaettuna kokemuksena kumppanin kanssa. Monelle naiselle, iästä riippumatta,  klitoriksen kiihottaminen on nautinnon kannalta tärkeää. Sairaudet voivat aiheuttaa tuntopuutoksia myös genitaalialueella ja kiihottumisen apuvälineillä on mahdollisuus saada aikaan voimakkaampaa vaikutusta. Iän myötä tarve voimakkaampaan kiihotukseen on myös yleistä, sekä miehellä että naisella.

Miehille on valmistettu penikseen juureen tai sen varteen asennettavia apuvälineitä eli penistukia. Penisrenkaita on valmistettu erilaisista materiaaleista ja silikonista valmistettuina ne sopivat kumiallergisellekin. Penisrenkaat voivat olla apuna erektion pysymisessä, johon myös penisipumppua voidaan käyttää. Tärkeää on muistaa, että seksuaalinen nautinto syntyy myös ilman kovaa penistä.

Seksivälineiden huoltaminen on tärkeää. Ne tulisikin pestä sekä ennen käyttöä että käytön jälkeen. Myös välipesu on tärkeää ennen välineen suuhun tai emättimeen laittamista. Moottorilla varustetun laitteen käyttöä vedessä kannattaa välttää, ja jos käytössä on pitkiä taukoja, patterit on hyvä poistaa laitteesta.

Seksiväline voi olla myös osa lääkinnällistä kuntoutusta. Ikääntyessä fyysinen tai psyykkinen sairaus voi heikentää toimintakykyä. Silloin voidaan tarvita seksuaalineuvontaa tai -terapiaa myös osana kuntoutumista. Esimerkiksi hankala nivelreuma voi hankaloittaa itsetyydytyksen toteuttamista jolloin apuvälineet mahdollistavat oman seksuaalisuuden toteuttamisen. Seksin apuvälineisiin ja niihin tehtäviin muutoksiin voi hakea korvausta jos apuväline katsotaan osaksi lääkinnällistä kuntoutusta. Arvion apuvälineestä tekee asiakkaan kanssa esimerkiksi seksuaalineuvoja, hoitava lääkäri kirjoittaa lausunnon maksavalle taholle.


Lähteet ja linkit:

Apteekin Amoa Expert. http://www.amoa.info/fi/Tuotteet.html (Linkki tarkistettu 2/2013).

Sandberg T. 2011. Seksin leikkivälineistä apua seksuaaliseen hyvinvointiin. Teoksessa Leinonen A. & Syrjälä J (toim.) Kosketuksen kaipuu - kypsän iän seksuaalisuus. Väestöliitto.

Viimeksi muutettu: tiistai, 12 helmikuu 2013, 08:41