Työnhaun perusteet

Workplace-teksti, jonka ympärillä puuhastelee erilaisia henkilöitä

 

Perinteisen työnhaun prosessi on seuraavanlainen:

1)  Ole kiinnostunut avoimista työpaikoista. Avoimet työpaikkailmoitukset löytyvät lehti-ilmoitusten perusteella tai verkkosivuilta. Hurmioidu löytämästäsi työpaikasta. Muista, että vain osa avoimista työpaikoista tulee julkiseen hakuun - kannattaa siis rohkeasti olla yhteydessä myös itseäsi kiinnostaviin, mahdollisiin työpaikkoihin. Moniin paikkoihin on mahdollista jättää myös avoin hakemus. Hyödynnä verkostojasi ja ota yhteyttä kysyäksesi yrityksen tai organisaation tarpeista rekrytoida henkilöstöä ja ole valmis kertomaan osaamisestasi sekä miksi olet kiinnostunut kyseisestä organisaatiosta.

2) Tutustu etukäteen kiinnostavan työnantajan verkkosivuihin ja selvitä tarkemmin, millainen avoinna oleva toimi on tai olisiko työnantajalla tarvetta sinunkaltaisellesi osaajalle. Mahdollisuuksien mukaan on hyvä olla yhteydessä jo ennen hakemuksen lähettämistä: kysy lisätietoa, kerro osaamisestasi ja kiinnostuksestasi.

3) Ole aktiivinen, pyri tekemään paras mahdollinen työhakemus/hakukirje ja CV yritykseen, johon haluat päästä töihin.


Linkkejä hyvän työhakemuksen tekemisen periaatteisiin:

Työhakemusmalli – Näin teet hyvän työhakemuksen. Duunitori.

Tällainen on hyvä työhakemus, Rekrytointi.com

Millainen on hyvä työhakemus? 10 vinkkiä hyvään työhakemukseen. Academic Work.

Linkki CV-malleihin, Rekrytointi.com

Ansioluettelon mallipohjan kuva


 


4) Mahdollinen työhaastattelu on mahdollisuutesi näyttää työnantajalle, että olet paras henkilö hakemaasi työhön. Työhaastattelun tarkoitus on selvittää kuinka hyvin hakija soveltuu avoinna olevaan tehtävään. Haastattelussa käydään läpi ammatillinen tausta, ammatillinen tavoite, arvomaailma, osaaminen ja myös motivaatio. Lisäksi vuorovaikutustaitoihin kiinnitetään huomiota, miten haastateltava reagoi yllättäviin, hankaliin kysymyksiin. Haastattelussa haastateltavalla on mahdollisuus vakuuttaa haastattelijat siitä, että juuri hän on paras mahdollinen valinta työhön. Haastattelu on myös hakijalle paikka tutustua tarkemmin organisaatioon - tutustumista puolin ja toisin.

5) Mitä haluat kysyä työnantajalta? Osoitat kiinnostuksen työnantajaa ja työpaikkaa kohtaan.

6) Aloita valmistautuminen työhaastatteluun ajoissa.

   

Miten onnistun työhaastattelussa? Kunkoululoppuu.fi. Videon kesto: 2:59 min.


7) Mikäli saat työpaikan, noudata saamiasi ohjeita: milloin ja miten varmistat, otatko paikan vastaan. Milloin aloitat työt ja mitä on sovittu esim. palkka-asioista. Mikäli saat kielteisen vastauksen hakemukseesi, sinulla on mahdollisuus kysyä hakemuksestasi ja/tai haastattelustasi palautetta: mitkä olivat vahvuutesi, missä voisit jatkossa vielä kehittyä? Tämä on arvokasta tietoa työnhaun jatkoa ajatellen.


Takaisin alkusivulle

Viimeksi muutettu: maanantai, 15. kesäkuuta 2020, 10:41