Työn varjostaminen (job shadowing)

Mies naputtaa tietokonetta ja nainen seisoo vieressäTyön varjostamisen tavoitteena on lisätä opiskelijan tietoa häntä itseään kiinnostavan alan osaamisvaateista sekä työpaikkojen toiminnasta. Tavoittena on madaltaa tukea tarvitsevan opiskelijan kynnystä tutustua työpaikkoihin ja mahdollisiin harjoittelupaikkoihin. Työnantajayhteistyön näkökulmasta tavoitteena on avata ovia tukea tarvitseville opiskelijoille harjoittelu- ja työpaikkoihin.

Työn varjostamisella tarkoitetaan toimintaa, jossa opiskelija menee työpaikkaan muutamaksi tunniksi tai päiväksi seuraamaan työyhteisön toimintaa ja jonkun työntekijän työntekemistä. Opiskelija ei siis varsinaisesti tee tai kokeile itse työn tekemistä varjostamisen aikana, vaan hän toimii vain eräänlaisena varjona työntekijälle ja pääsee näin näkemään työn sisältöä käytännössä autenttisessa työympäristössä ja -tilanteissa.

Työn varjostaminen soveltuu henkilökohtaista ohjausta tarvitsevan opiskelijan uraohjauksen tueksi sekä opiskelijan opintojen vaiheeseen, jolloin hän etsii harjoittelupaikkaa.

Työn varjostamisesta ja sen toteuttamisesta on sovittava harjoitteluohjaajan kanssa erikseen. Toiminta helpottuu, jos oppilaitoksen ja työpaikan välillä on ollut aiemmin pidempiaikaista yhteistyötä .


Takaisin menetelmäpankkiin



Viimeksi muutettu: torstai, 19. marraskuuta 2020, 00:18