1. Seksuaalisen pidättyvyyden sukupolvi

Seksuaalisen pidättyvyyden sukupolven nuoruudessa seksuaalisuudesta ei puhuttu avoimesti varsinkaan lasten kuullen. Kristillisen moraalin sävyttämä patriarkaalinen yhteiskunta valvoi ankarasti kaikkea seksuaalista käyttäytymistä. Sukua jatkamattomien ihmisten seksuaalisuuden ilmaisut, saman sukupuolen keskinäiset seksuaalisuhteet ja naisten seksuaalinen itsenäisyys kiellettiin. (Haavio-Mannila & Kontula 2001.)

Yhteiskunnassa vallinnut kaksinaismoraali salli seksuaalisen pidättyvyyden sukupolven miehille enemmän sukupuolista vapautta kuin naisille. Tämä johti siihen, että miesten ja naisten seksuaaliset käyttäytymistavat olivat erilaiset. Lapsena saadut sukupuolitiedot olivat lähes ainoastaan poikien ulottuvilla. Seksistä puhuminen oli vaikeaa varsinkin naisille. Perheen isät ja muut aikuiset miehet kertoilivat naimajuttujaan naisten vaietessa sukupuoliasioista. Lähes ainoa sukupuolitietojen lähde oli kirja nimeltä ”Täydellinen avioliitto”. Turvallisten ja luotettavien ehkäisymenetelmien puuttuessa raskauden pelko väritti monien seksuaalielämää. (Haavio-Mannila & Kontula 2001.)

Suomessa julkaistiin vielä 1950-luvulla sukupuolioppaita, joissa varoitettiin masturbaatiosta ankarin sanakääntein. Tästä voi päätellä, millaista masturbaatioahdistusta kantoivat vuosisadan alkupuolella, masturbaatiohysterian huippukaudella, syntyneet ikäluokat. Sekään ei ihmetytä, että vielä 1970-luvun alussa joka kolmas suomalainen uskoi masturbaation vahingoittavan terveyttä.

Sittemmin asiallinen tieto on lisääntynyt, pelot ovat vähentyneet ja masturbaatio (tai ainakin valmius myöntää harjoittaneensa sitä) on hiljakseen yleistynyt sukupolvi sukupolvelta. Näin osoittavat muun muassa Kontulan ja Haavio-Mannilan tekemät tutkimukset. Heidän mukaansa masturbaatioaktiivisuus riippuukin lähinnä siitä, millainen ilmapiiri masturbaatiota kohtaan vallitsi niinä nuoruuden vuosina, jolloin itse kunkin seksuaaliset tavat ja asenteet muotoutuivat.


Lähde: 

Haavio-Mannila E & Kontula O. 2001. Seksin trendit meillä ja naapureissa. WSOY.

Lisää aiheesta:

Länsimies E. 2004. Häpeästä kunniaan – itsetyydytyksen medikalisaation synkkä historia. Suomen Lääkärilehti 59 (7), 691-693.

Suomela A. 2008. Suomalaista sooloseksiä. Joitain havaintoja viimeisen 250 vuoden ajalta julkaistuista teksteistä. http://www.sexpo.fi/assets/anu_suomela_suomalaista_sooloseksia.pdf. (Linkki tarkistettu 01/2013).


Seksuaalisen pidättyvyyden sukupolven kokemuksiin seksuaalisuudesta voit perehtyä esimerkiksi seuraavien teosten avulla:

Juvakka E & Kalkkinen P. 1998. Avoimena seksuaaliseen kasvuun. WSOY. Juva.

Kontula O & Haavio-Mannila E. 1995. Matkalla intohimoon. Nuoruuden hurma ja kärsimys seksuaalielämäkertojen kuvaamana. WSOY. Juva.

Kontula O & Haavio-Mannila E. 1997. Intohimon hetkiä.  Seksuaalisen läheisyyden kaipuu ja täyttymys omaelämäkertojen kuvaamana. WSOY. Juva.

Ronkainen S, Pohjolainen P & Ruth J-E. 1994. Erotiikka ja elämänkulku. WSOY. Juva.

 

Alle on koottu seksuaalisuuden pidättyvyyden sukupolvea edustavien henkilöiden ajatuksia ja kokemuksia em. teosten pohjalta.  

Ronkainen S, Pohjolainen P & Ruth J-E. 1994. Erotiikka ja elämänkulku. WSOY. Juva. 

Vuosina 1900-1935 syntyneiden naisten kokemuksia sukupuolielämästä.

 ” Sitt nää mun ystävättäret, sisaruspari oli käynyt tietysti penkoomassa sit sängyssä [vanhempiensa sängyssä]ja löytäneet niitä [kondomeja] ja me yhessä sit kauheesti ihmeteltiin, ett mitnes ne nyt tonvärisii, kun pitäis olla siniset kun haluaa poikii tehdä ja punaiset kun haluaa tehdä tyttöjä. Ja nää oli valkoiset ja sitä me ei niinku käsitetty ollenkaan…”

 ” Ja sitten tota noin, mulle tuli kuukautiset sitten sinä päivänä tai silloin aamulla, sitten, ei ollut mitään puhuttu. Ei äiti ollut koskaan mitään sanonut eikä vanhemmat sisaret, vaikka heitillä oli kuukautiset. Ja mää luulin sitten kun mä tanssin yhren naapurin renkin kans, niin mä luulin että mä tulin raskaaks…sitt tuli sisko ja mä olin jo polttanut housut saunan pesässä ja nii sitten mun sisko sano, ett mitäs sä, mitäs sun – ja mä sanoin, että mä ooon varmasti nyt raskaana, mult tulee verta, että nyt se on varmaan rangaistus, kun mäoon menny koskeen itteeni…” 

 ” Se oli jotenkin likaista, että nainen on likainen silloin…että jollain tavalla sitä ei hyväksytty, että sieltähän ne lapsetkin tulee, että maailma ja sukupolvet jatkuvat…”

 ”…muista sitten että ne kuukautiset on ja pysyy, ettei ne jää pois, että silloin se on pahan merkki.”

 ”…tytön häpeä, tytöissähän se vika oli. Tytöis oli aina vika, eihän poikia nyt tuomittu ollenkaan. Tottakai ne tekee kun annetaan tehdä…”

” Ja jos sai lapsen, niin se oli sen tytön häpee. Ja se oli surkeeta sen tytön kohtalo. Ja äijät pesi kätensä, olkoonhan minkälaisia tahansa ruojakkeita…”

 ” Kun ne aina puhu siitä, että…sitten oli niin kauheita ihmisiä, semmoisia, että roskalodjuun vaan, kun sellainen oli. Suoraan sanoen, sehän oli huora…”

 Ikääntyneiden miesten kokemuksia sukupuolielämästä.

 ” No, minähän sen aloitteen tein. Minä saatoin järjestää treffit, soittaa ja sopia. Siihen aikaan ei, minä olen hämmästynyt, että nykyään tytöt soittelevat pojille noin vaan. Sellaista ei ollut, se ei vaan sopinut. Moraali oli silloin toinen. Eihän se ole moraalitonta, jos tyttö soittaa pojalle, mutta sitä ei vaan tapahtunut.”

 ” Ei sitä enne, sanotaan minun 25-vuotisiässä tiedetty paljon mitään [seksistä]. Kotona ei sanottu mitään, alaston-sanaakaan…”

 ” Kun oli 11 niin me istuimme poikaporukassa kellarissa ja yksi pojista oli tullut Amerikasta ja hän opetti meidät runkkaamaan…”

Kontula O & Haavio-Mannila E. 1997. Intohimon hetkiä. Seksuaalisen läheisyyden kaipuu ja täyttymys omaelämäkertojen kuvaamana. WSOY. Juva.

 ” …50-luvulla seurustelua syyllistivät pahoin intiimivaiheissa äidin varoitukset ja kasvatus. Raskaaksi tulon pelko oli alituisesti mielessä, kun miesystävä alkoi hyvänä pitämään…” (Nainen 52 v.)

 ” Me elimme jo silloin muutaman kuukauden avoliitossa. Kun odotimme Maikin seitsemäätoista vuotta, että pääsemme vihille. Se oli ympärillä olevasta kristikansasta erittäin syntistä menoa. He toivat sen julki joka mutkassa…” (Mies 61 v.)     

 ” En tietänyt mitään kauheampaa kuin olisi vatsa pystyssä mennä vihille. Olimme suunnitelleet häämme pääsiäiseksi. Hän kävi luonani viikonloppuisin ja olimme [yhdynnässä]. Minä pelkäsin. Hän sanoi osaavansa olla niin ettei mitään tapahtunut…”    (Nainen 72v.)

Kontula O & Haavio-Mannila E. 1995. Matkalla intohimoon. Nuoruuden hurma ja kärsimys seksuaalielämäkertojen kuvaamana. WSOY. Juva.

 ” Koulussa opetettiin terveysoppia. Oppikirjassa oli mm. kaavakuva ihmisen elimistöstä. Sukupuolielimiä tällä oppikirjaihmisellä ei tietenkään ollut. Vasta 18-vuotiaana, ollessani kansanopistossa, sain selvityksen siitä miten ihmisen sukupuolielimet toimivat ja mistä esim. naisen kuukautiskierto johtuu ja mikä merkitys sillä on, vaikka olin useita vuosia kärsinyt itsekin tästä ilmiöstä.” (Nainen 57 v.)

 ” Siihen mennessä on ollut todellakaan saanut mitään muuta seksivalistusta kuin äitini paasaaminen siitä, että miehiä ei saa hameen alle päästää. Ei mulle oltu kerrottu, mitä ne siellä tekee, jos ne sinne pääsee, ja miten ne sinne menee. Alastomuutta pitää hävetä miesten nähden, eikä saa vilkuilla miehiin päin.”        (Nainen 57 v.)

Juvakka E & Kalkkinen P. 1998. Avoimena seksuaaliseen kasvuun. WSOY. Juva.

 ” …Äiti ei puhunut koskaan seksistä juuri mitään, joten kuukautisistakin sain kuulla isoisältäni. Kasvatus ja ilmapiiri olivat kristillisen perustan antavia, ja pidättyvyys itsestään selvyys..” (Nainen 62 v.)

 ”…Olen järeän moraalin kasvatti. Suureen maailmaan lähtiessä minulle sanottiin turvallisuussyistä: Älä lankea ensimmäiseen loveen…” (Nainen 64 v.)

 ” Olen hyvin moraalisen ja tiukan yliminän omaava, vastuullinen ja ihanteellinen ihminen. Lapsena minulla oli leikkitovereita, isähahmoja ja esikuvia ja minua pidettiin kilttinä poikana. Seksin osalta olin pitkään tarkkailija ja sukupuolisvalistuksen aistillinen kuuntelija. Kun äitini puhui keskeisistä asioista hieman häveliäästi, tunsin ne jo… (Mies 60 v.)

 ” …Kehityin myös aika hitaasti, eikä poikiakaan pyörinyt perässäni. Noudatin lisäksi sen ajan moraalia: Ei sillai ennen avioliittoa…” (Nainen 58 v.)

” Lapsena ja nuorena en saanut mitään sukupuolivalistusta lukuun ottamatta tietoa, ettei sitä saa tehdä kuin avioliitossa. Itsetyydytys oli kauhea ja syntinen asia, mutta harrastin sitä kuitenkin muutamia kertoja vuodessa. Tunsin itseni poikkeavaksi ja suureksi syntiseksi, sillä olin nuorena uskonnollinen…”  (Nainen 52 v.)

” …Vähitellen pohdiskelin yhä useammin, mitä tyttöjen hameen alla oikein on? Sellaisten näkeminenkin olisi tuntunut hienolta, mutta oman syntymäporttini näkeminen äidissä tuntui vastenmieliseltä. Äidiltä kysyminen tuntui pahalta, ja isältäni en saanut vastausta. Etsiskelin turhaan kirjastosta ja lehdistä valaistusta asiaan. Itsetyydytys oli kuitenkin ihanaa, vaikka osasinkin kuvitella tyttöjen jalkovälin vain hyvin summittaisesti…”  (Mies 54 v.)


Viimeksi muutettu: keskiviikko, 13 helmikuu 2013, 15:29