2. Seksuaalisen vallankumouksen sukupolvi

Seksuaalisen vallankumouksen sukupolvi ihannoi seksuaalista vapautumista ja vaati seksuaalivalistuksen ulottamista kaikkien saataville. Haluttiin päästä eroon perinteistä ja vallasta, joita se oletti itseään vanhemman sukupolven edustavan. (Haavio-Mannila & Kontula 2001.)

Seksuaalisen vallankumouksen sukupolvella oli aiempaa sukupolvea yleisemmin avioitumista edeltäviä ja avioliiton ulkopuolisia suhteita. He käyttivät moninaisempia seksitekniikkoja ja erosivat ja solmivat avioliittoja edellistä sukupolvea enemmän. Uudet ehkäisymenetelmät mahdollistivat  seksin harrastamisen vailla raskauden pelkoa. (Haavio-Mannila & Kontula 2001.) Ehkäisypillerin tulo markkinoille 1960-luvun alussa mahdollisti seksin ja suvunjatkamisen erottamisen toisistaan ja naiset saattoivat olla yhdynnässä vailla ei-toivotun raskauden pelkoa. Arvion mukaan noin kymmenen miljoonaa naista eri maissa käytti ehkäisypillereitä. (Kitzinger 1984.)

E-pillereiden tuloa markkinoille muistelevat videomateriaalissa apteekkari Bengt Mattila, lääkäri Tapani Luukkainen ja kirjailija Raija Oranen. Apteekeissa ei 1960-luvulla kerrottu esimerkiksi ehkäisypillereiden sivuvaikutuksista. Ohjausta ei toteutettu, koska pelättiin asiakkaiden ymmärtävän asioita väärin ja pelästyvän turhaan. Vertaa tilannetta nykypäivään. Millaista ohjausta asiakkaat saavat nykyisin apteekista esimerkiksi e-pillereitä hakiessaan?  

Seksuaalisen vallankumouksen sukupolvea edustavien miesten kokemuksista kuvastuu  edelleen pidättyvyyden sukupolven sukupuolimoraalin piirteitä, mutta niissä esiintyy myös seksuaalivallankumouksen mukanaan tuomaa  vapaampaa seksuaalimoraalia. (Kontula & Haavio-Mannila 1997.)

Seksuaalisen vallankumoussukupolven kodeissa puhe sukupuoliasioista lisääntyi, mutta edelleen tytöt saivat poikia vähemmän tietoa.  Erilaiset sukupuolioppaat toivat seksin ja seksuaalisuuden vähitellen nuorten tietoisuuteen. Pojat puhuivat tyttöjä rohkeammin ja useammin muun muassa lapsuuden seksileikeistä. Nuoriin naisiin kohdennettiin edelleen moraaliopetusta, jonka keskeisenä sisältönä oli pidättyvyys, ”pihtaaminen”. Tyttöjä tarkkailtiin ja heidän menojaan vahdittiin, ja juttuja huorista kerrottiin edelleen varoittavina esimerkkeinä. Verrattuna edelliseen sukupolveen,  seksuaalisen vallankumoussukupolven tytöille kuitenkin puhuttiin seksiin liittyvistä asioista. (Kontula & Haavio-Mannila 2001.)

Seksistä puhuttiin 1960-luvulla salamyhkäisesti vihjaillen, kuten osa nuorista asian koki. Esimerkiksi koulujen seksuaalikasvatus kulminoitui biologian oppitunteihin, missä puhuttiin usein ainoastaan kukista ja mehiläisistä. Katso ohjelmat, joissa käsitellään nuorten ("Toiko meidät haikara?"), opettajien ("Kukat ja mehiläiset") ja vanhempien ("Valistusta kotona") mielipiteitä ja näkemyksiä seksistä ja seksuaalisuudesta. Videoita katsellessasi pohdi seuraavia kysymyksiä. Miten seksuaalisuutta käsiteltiin ystävien kesken sinun nuoruudessasi? Miten seksuaalisuudesta puhuttiin sinun lapsuudenperheessäsi? Miten tunteita ilmaistiin? Millaisia muistoja sinulla on omista kouluajoistasi? Miten seksuaalisuuteen suhtauduttiin ja miten seksuaalikasvatusta toteutettiin?

Kirvesmies, pastori ja tohtori keskustelevat vuonna 1967 suomalaisen avioliiton sukupuolielämästä ohjelmassa "Arkaluontoinen asia". Ohjelmassa käsitellään muun muassa puolison kieltäytymistä seksistä, pettämistä, fantasioita ja muita sukupuolielämään liittyviä vaiettuja asioita. Peilaa keskustelua nykypäivänä käytäviin keskusteluihin esimerkiksi uskottomuudesta.

Lähteet ja linkit:

Haavio-Mannila E & Kontula O. 2001. Seksin trendit meillä ja naapureissa. WSOY. Juva.

Kitzinger S. 1984. Naisen seksuaalisuus. Tammi. Helsinki.

Kontula O & Haavio-Mannila E. 1997. Intohimon hetkiä. Seksuaalisen läheisyyden kaipuu ja täyttymys omaelämäkertojen kuvaamana. WSOY. Juva.

Ylen Elävä arkisto. Ensimmäisissä e-pillereissä oli norsunannos hormoneja ja haittavaikutuksia. Apteekkari Bengt Mattila: Sivuvaikutuksista ei kerrottu. 11.12.2011. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/ensimmaisissa_e-pillereissa_oli_norsunannos_hormoneja_ja_haittavaikutuksia_76879.html#media=76885.  (Linkki tarkistettu 1/2013).

Ylen Elävä arkisto. Ensimmäisissä e-pillereissä oli norsunannos hormoneja ja haittavaikutuksia. Lääkäri Matti Luukkainen kertoon paavin ja lääketehtaiden reaktioista. 11.12.2011. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/ensimmaisissa_e-pillereissa_oli_norsunannos_hormoneja_ja_haittavaikutuksia_76879.html#media=76883. (Linkki tarkistettu 1/2013).

Ylen Elävä arkisto. Ensimmäisissä e-pillereissä oli norsunannos hormoneja ja haittavaikutuksia. Raija Orasen mukaan miehet iloitsivat e-pillereistä. 11.12.2011. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/ensimmaisissa_e-pillereissa_oli_norsunannos_hormoneja_ja_haittavaikutuksia_76879.html#media=76884. (Linkki tarkistettu 1/2013).

Ylen Elävä arkisto. Milloin on aika puhua seksistä? Toiko meidät haikara? 24.09.1965. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/milloin_on_aika_puhua_seksista_46751.html#media=46752. (Linkki tarkistettu 1/2013).

Ylen Elävä arkisto. Milloin on aika puhua seksistä? Kukat ja mehiläiset. 24.09.1965. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/milloin_on_aika_puhua_seksista_46751.html#media=46753. (Linkki tarkistettu 1/2013).

Ylen Elävä arkisto. Milloin on aika puhua seksistä? Valistusta kotona. 24.09.1965. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/milloin_on_aika_puhua_seksista_46751.html#media=46754 (Linkki tarkistettu 1/2013).

Ylen Elävä arkisto. Arkaluontoinen asia. Seksipuhetta 60-luvun tyyliin. 07.02.1967. http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/milloin_on_aika_puhua_seksista_46751.html#media=46754 (Linkki tarkistettu 1/2013).


Seksuaalisen vallankumouksen sukupolven kokemuksiin seksuaalisuudesta voit perehtyä esimerkiksi seuraavien teosten avulla.

Kontula O & Haavio-Mannila E. 1997. Intohimon hetkiä. Seksuaalisen läheisyyden kaipuu ja täyttymys omaelämäkertojen kuvaamana. WSOY. Juva.

 ” …Kaikki tuntui äärimmäisen itsestään selvältä. Tämä mies minut opetti olemaan nainen. Rohkea ja haluttava. Seksuaalisuus oli elämässäni yhtäkkiä maailman luonnollisin asia ja sitä paitsi tavattoman kaunista.” (Nainen 43 v.)

 ”…Kohtasin tulevan vaimoni, ihastuin, pidin sitä rakkautena. Suhteestamme muodostui pian intiimi ja aina ei viitsitty huolehtia ehkäisystä. Kärähti niin sanotusti pohjaan ja tämä joudutti avioitumistamme…” (Mies 48 v.)

 ” Täytin kuusitoista, sain viikonloppuisin mennä ulos – ja tulin aamuöisin takaisin. En juonut, en polttanut, ajelin ympäriinsä kirkonkylän ”pässin” kanssa. Viikkojen painostuksen jälkeen suostuin rakastelemaan – ja sain perkeleitä siitä hyvästä. En ollut neitsyt! Hänet oli petetty! Kuka se oli ollut? Poika raivosi  joka kerta, mutta siitä alkoi viikottainen seksuaalielämäni ilman ehkäisyä ja ilman nautintoa.” (Nainen 38 v.)

 ”…Eläköön e-pilleri ja kierukka, naisen vapautumisen ainoat oikeat  kulmakivet! Sen tuon ajan sinänsä vapautunut moraali (puhun nyt 60-luvun puolivälistä) kuitenkin teetti, että mekin ajauduimme [kihlattuni] kanssa naimisiin. Siinä vaiheessa kun menimme naimisiin, olimme molemmat koulussa ja olimme ajan tavan mukaan olleet sängyssä jo monien muidenkin kanssa. Oi ihana 60-luku, vapaa ilmapiiri eikä tietoakaan AIDSista!...” (Nainen 49 v.)

Kontula O & Haavio-Mannila E. 1995. Matkalla intohimoon. Nuoruuden hurma ja kärsimys seksuaalielämäkertojen kuvaamana. WSOY. Juva.

 ” Kyllä nuoruudessani ja aikuisuudessani on asettunut noudatettavaksi muita normeja kuin vanhempieni ohjauksessa. Kaveripiirissä ei seksuaalisessa ujoudessa jaettu kunniapalkintoja. Laskettiin, kuinka monta suudelmaa oli saatu ennen rippikoulua ja halveksittiin kilvan kuusitoistavuotiasta, joka ei tietääksemme vielä ollut antanut.” (Nainen 41 v.)

 ” Koulussa ei paljon seksuaalisuudesta puhuttu. Kuukautiskierrosta kerrottiin sillä tavoin, että tytöt ja pojat erotettiin ja puhuttiin erikseen. Suuri salamyhkäisyys hallitsi.” (Nainen 43 v.)

 ” Kun sitten 16-vuotiaana lähdin kotoani, sain evääksi äitipuoleni sanat: ”Katso, ettet tule takaisin äpärä kainalossa.” Niinpä sitten pidin tiukasti polvet yhdessä ja housujen kauluksesta kiinni, jos satuin tansseista jonkun mukaan ottamaan. Se oli sellaista 16-vuotiaitten seksi 60-luvulla, tyttökaverienkin kertomana. Huonon tytön mainetta ei haluttu.” (Nainen 48 v.)

Juvakka E & Kalkkinen P. 1998. Avoimena seksuaaliseen kasvuun. WSOY. Juva.

 ” …Opiskeluaikoina sukupuolielämämme oli tyydyttävää, muttei hyvää. Aina oli kiireen ja häiriöalttiuden tuntua. Neljä vuotta myöhemmin menimme naimisiin. Tuolloin oli ehkäisyongelmia, sillä pillerit yleistyivät vasta 60-luvun lopussa…” (Mies 49 v.)

 ”…Äitini oli avioton lapsi ja näki seksin hyvin kielteisenä asiana. Lähdin pois kotoa 16-vuotiaana ja 23-vuotiaana menetin neitsyyteni. Ajatuksissani päädyin siihen, että neitsyys on yksinomaan minun päätettävissä, eikä kukaan tule sitä tietämään, ellen kerro sitä…” (Nainen 49 v.)

 ” …Minulla on aina ollut suhteellisen voimakas seksuaalivietti, ja itsetyydytystä aloin harrastaa 13-vuotiaana enimmillään neljä kertaa päivässä. Seksuaalivalistukseni sain vanhempieni lääkärikirjasta, jota luin ahkerasti 60-luvulla…” (Mies 43 v.)

 ”…Olin lukioaikana useamman kuin yhden pojan kanssa, eikä seksistä tullut koskaan minulle suurta elämystä. Kaikki olivat saman koulukunnan poikia, joilta räjähti hyvin nopeasti…”   (Nainen 45 v.)

 

Viimeksi muutettu: keskiviikko, 30 tammikuu 2013, 09:12